Bøger

KØB BOGEN


Saxo

Bog&Ide

Spion i blodet - Frank Jensens liv med hemmeligheder


fter 20 år i PET fortæller Frank Jensen om jagten på KGB-folk, Blekingegadebanden og terrorister.

Frank Jensen har stået inde i Blekingegadebandens hemmelige lejlighed og kigget på våben. Han har siddet overfor hårdkogte terrorister, og han har jagtet en eftersøgt nazist, der måske gemte sig i Jylland. Som en ud af kun en håndfuld mennesker i Danmark var han indviet i hemmeligheden om den vestlige verdens nok mest værdifulde dobbeltagent under den kolde krig.

Gennem årtier i PET var Frank Jensen spionchef, anti-terrorchef og senest operativ chef med ansvar for at holde Danmark sikker. Han har et unikt indblik i efterretningsverdenen, og for første gang fortæller han nu den samlede historie om et langt liv i den hemmelige tjeneste.

Frank Jensen fortæller også om opvæksten med en far og en mor, som arbejdede for et hemmeligt spionnetværk. Familiehemmeligheden fik den unge Frank Jensen til selv at søge ind i spionernes verden, hvor han også forsøgte at finde svar på, hvad der egentlig skete, da hans far en forårsdag i 1971 blev fundet død på en strand under mystiske omstændigheder.









KØB BOGEN


Gucca

Bog&Ide

Syv år for PET - Jakob Scharfs tid (2016)


I en insiderberetning om Politiets Efterretningstjeneste sætter Jakob Scharf ansigt på mørkemændene, der i tiden efter Muhammedkrisen konspirerede om massedrab på dansk grund. Han blotlægger PET-operationerne, kendte og ukendte, og han portrætterer tjenestens dedikerede agenter – og kunsten at hverve en meddeler.


Jakob Scharf går også bag om sagerne, der satte ham skakmat i tjenesten. Han fortæller om sin chefmission og sit mandat til en modernisering af PET, der forvandlede den hemmelige tjeneste til en slagmark af sladder og lækager, og han tager bladet fra munden i affæren om nødløgnen, der fældede ham. Efter syv år for PET.


Journalist Morten Skjoldager fører i bogen den tidligere PET-chef gennem hans tid i efterretningstjenesten. Baseret på aktindsigter i stakke af retsdokumenter, PET- og politirapporter og interviews med kilder i politiet og i de ekstremistiske miljøer tegner Morten Skjoldager det til dato skarpeste billede af truslen mod Danmark og PET’s kapacitet til at imødegå den. 'Syv år for PET' er en tankevækkende bog om terrorprædikanter og gangster-jihadister og en påmindelse om, at penge ikke kan købe absolut sikkerhed.



Jyllands-Posten * * * * * *

- Alene for underholdningsværdien er 'Syv år for PET' sine seks stjerner værd. Men også for den folkeoplysning, der ligger i at give et samlet overblik over begivenheder, som stykvis har været omtalt i medierne, men bliver tilført en ny dimension i dette samlede billede.


Ekstra Bladet, ved Hans Jørgen Bonnichsen * * * * *

- Jeg har meget nemt ved at se, at der er tale om en særdeles grundig og overordentlig flot gennemarbejdet journalistisk beskrivelse af en vigtig periode i nyere tids terrorhistorie.


BT * * * * * *

- Der er tale om en gennemgang af syv dramatiske år, og niveauet er tårnhøjt. Skjoldager skriver fængende og med et suverænt overblik, der er spænding fra start til slut, og Scharf leverer tankevækkende kommentarer til de skræmmende mange antiterroraktioner under hans kommando og til efterretningsopgaver i det hele taget.


Berlingske * * * *  

- Så vidt man som lægmand kan skønne, røber den ingen operative hemmeligheder, men giver alligevel et på en gang skræmmende og fascinerende indblik i en dødalvorlig virkelighed i Danmark. Med eller uden fogedforbud giver bogen et værdifuldt bidrag til diskussionen om, hvordan Danmark beskytter sig mod terror.


24syv/Politiradio – ved eks-bandebetjent Dan Bjerregaard  * * * * *  

- Jeg synes, at det er en rigtigt, rigtigt god bog. Den giver et virkelig godt indblik i det politiarbejde, der bliver gennemført i nogle af de her operationer.


Politiken, ved seniorforsker Flemming Splidsboel Hansen * * * *

- Morten Skjoldagers bog om Jakob Scharfs ’Syv år for PET’ er på mange måder god læsning. Den er velskrevet og dramatisk, og de enkelte kapitler med nogle af de mest spektakulære sager fra Scharfs tid som chef for PET afløser hurtigt hinanden. De er som små spændingsnoveller, hvor centrale persongallerier hurtigt og elegant udfoldes, og læseren derefter føres ind i en ukendt verden af oftest terrorrelateret karakter.


Kristeligt Dagblad * * * *

- Et andet forhold, som Scharf betoner, er, at masseovervågning og indsamling af massedata ikke i sig selv giver et større udbytte. Man må forstå, at et efterretningsvæsen må fokusere selektivt på nøje udvalgte grupper, hvis det skal gøre nytte. Det er vigtige betragtninger, så vi ikke fristes til at prisgive friheden på grund af et terrorhysteri. Der dør fortsat flere i trafikken end af terror.


Weekendavisen

- Som historiefortælling er 'Syv år for PET' god og velskrevet. Med et imponerende overblik minder Skjoldager om det pres, der er på Danmark.


Information

- Nej, den tidligere PET-chef Jakob Scharf røber ingen statshemmeligheder. Det er altså ikke for skandalens skyld, man skal læse Politiken-journalisten Morten Skjoldagers samtalebog med Scharf: 'Syv år for PET - Jakob Scharfs tid'.

Det, der gør bogen læsværdig, er Jakob Scharfs genfortælling af en række sager om terror. Her er bogen så spændende som nogen spionroman.


Dansk BiblioteksCenter (lektørudtalelse)

- Velskrevet og underholdende dokumentar om Jakob Scharf, der også er et vigtigt portræt af Danmark i forandring hårdt presset af terrortruslen.







Truslen indefra - De danske terrorister (2009)


Med udgangspunkt i de første danske terrorsager opruller bogen, hvordan den islamiske terror slog rod i Danmark. Undervejs bliver læseren taget helt ind i de moskelokaler, drengeværelser og chatrooms, hvor unge mænd har ladet sig lokke til at bedrive hellig krig mod det land, de er opvokset i.


Bogen fokuserer på de personer, miljøer og begivenheder, som har skabt grobunden for de danske terrorister. Alt i bogen er baseret på omfattende journalistisk research hos danske og udenlandske kilder, hvilket bringer læseren tættere på fænomenet, end dagspressen har været i stand til.


Bogen var i 2010 indstillet til Cavling-prisen og nomineret til årets bog ved uddelingen af årets pris hos Foreningen for Undersøgende Journalistik.



Berlingske * * * * *

- Journalist Morten Skjoldager gennemgår i sin bog 'Truslen indefra' de terrorgrupper, der udklækkede terrorplanerne og de radikale muslimske miljøer, de udsprang af. Det er glimrende gjort.


Kultunaut * * * * * *

- Der er ingen tvivl om, at Morten Skjoldager har skrevet en vigtig og yderst læseværdig bog.


Weekendavisen

- En overbevisende, spændende og skræmmende bog.


Politiken, ved terrorforsker Lars Erslev Andersen * * * *

- Bogen giver overblik, er velskrevet og rummer nye interessante detaljer om terrortruslens betydning for det danske samfund.


Historie-online.dk

- Bogen skal på alle måder anbefales, da den udover at være spændende og vedkommende læsning, er et rigtigt godt fundament for en fortsat debat om eller undervisning i terrortruslens betydning for det danske samfund.


Dansk BiblioteksCenter (lektørudtalelse)

- Skjoldager bringer læserne helt tæt på miljøet og begivenhederne, så det bliver elementært spændende.


Ekstra Bladet * * * *

- Samtlige sager behandles med nøgternt overskud, og Skjoldager forfalder på intet tidspunkt til at male skræmmebilleder eller betjene sig af generaliseringer.




Understanding Terrorism Innovation and Learning (2015)


This book examines the role of terrorist innovation and learning in theory and practice, and in the context of three specific EU case-studies.


It is often said that terrorist groups are relatively conservative in character operating in a technological vacuum – relying almost exclusively on bombs and bullets. This observation masks increasing complexity and creativity and innovation within terrorist groups and one of the most distinguishing features of al-Qaeda’s terrorist operations is its propensity for remarkable innovation. This book examines how and why terrorist groups innovate more generally and al-Qaeda-related terrorist plots in Europe more specifically. The starting point for this book was twofold. Firstly to examine the issue of innovation and learning more generically both in theory, within specific themes and within the context of al-Qaeda’s influence on this process. Secondly, this book examines the evolution of specific al-Qaeda-related plots in three specific northern EU states – the United Kingdom, Denmark and Germany - where there has been a significant volume of planned, failed and executed terrorist plots. In particular, these case studies explore signs of innovation and learning.


This book will be of much interest to students of terrorism and counter-terrorism, political violence, security studies and IR in general.